Arhivele blogului
Ultimele comentarii
Nu sunt comentarii
Cautare pe blog

De ce bicicleta?

Postat cu6 Year in urma
Wishlist1
De ce bicicleta?

Care sunt motivele pentru care mersul pe bicicletă ne face atât de fericiți? Care este psihologia din spatele acestei povești?

Mersul pe bicicletă este unul dintre sporturile frumoase, este o afirmație pe care o auzim de fiecare dată când întrebăm un prieten de ce merge pe bicicletă. Iar el îți va răspunde cu un zâmbet pe toată fața că a experimentat-o atât în timpul pedalatului cât și în timpul concursurilor la care participă. Numărul bicicliștilor crește tot mai mult, iar febra biciclitului ne prinde și mai tare, pentru că știm cât de bine ne face.

Ce ne determină totuși să iubim atât de mult bicicleta? Ce ne atrage atât de mult la ea? Care sunt motivele pentru care mersul pe bicicletă ne face mai fericiți decât tenisul, înotul sau fotbalul? Care este motivul pentru care toți copii vor o bicicletă?

Atunci când psihologia pozitivă face investigații despre fericire, se pare că mersul pe bicicletă deține cele mai multe caracteristici, în defavoarea altor sporturi. Deci, haideți să vedem care sunt acele motive care fac din mersul pe bicicletă un sport care aduce fericirea în viața noastră și cum acționează pe toate planurile, aducându-ne împlinire, o viață trăită cu sens:

  1. Sănătatea fizică. S-a demonstrat științific că exercițiile aerobe anunță o stare fizică de invidiat. Pur și simplu corpul nostru funcționează mai bine atunci când suntem intr-o stare fizică bună. Lipsa exercițiilor fizice, în special în perioada de dezvoltare a copiilor, este una dintre cauzele majore ale obezității.

  2. Sănătatea mentală. S-a demonstrat că, exercițiile aerobe, atât la oameni cât și la animale, contribuie la îmbunătățirea unui număr de caracteristici ale cunoașterii și performanței. Exercițiile pot ajuta atât la sănătatea fizică cât și la performanțele academice. Un număr important de studii sprijină ideea că, exercițiile fizice reprezintă un stil de viață care conduc la o îmbunătățire a sănătății fizice și mentale. Depresia, anxietatea și stresul sunt mai mici la persoanele sănătoase din punct de vedere fizic. Ciclismul stimulează sănătatea mentală.

  3. Ciclismul este social. Dacă ești o persoană cam singuratică, însă dorești să îți faci prieteni,  află că ciclismul este o bună modalitate de networking. Poți pedala și singur, însă multe dintre ieșiri se fac între prieteni, iar cel mai mult îți va plăcea savurarea unei beri, după tură, în compania noilor tăi prieteni.

  4. Competențe. Ciclismul este acel sport pe care îl poate face oricine, fiind accesibil tuturor. Practic, nu ai nevoie de o diplomă sau o specializare pentru a pedala. Și apoi, dacă tot ai învățat să mergi pe bicicletă când erai mic, află că mersul pe bicicletă nu se uită niciodată.

  5. Savoring-ul. Savoring-ul este folosirea de gânduri și acțiuni pentru a crește intensitatea, durata și aprecierea de emoții și experiențe pozitive. Ciclismul este un susținător puternic al stării de bine. În același timp ne aduce și nenumărate oportunități de a „respira”. Fie că vorbim de admirarea naturii, adrenalina unei coborări rapide, cafeaua și berea însoțite de flecăreală post-bicicleală cu prietenii, acestea sunt doar câteva exemple de a savura timpul înainte sau după mai multe plimbări.

  6. Recunoștința. Recunoștința și savoring-ul merg mână în mână. Este destul de complicat să savurezi acel ceva ce te împlinește fără să emiți și acel sentiment profund de recunoștință. Recunoștința ne face la fel de fericiți. Ceea ce simțim și gândim când suntem pe bicicletă poate fi sublim. Ciclismul oferă acele momente prețioase care ne umplu de admirație, apreciere și recunoștință. Simți că totul este în regulă, chiar și atunci când nu e. Atât timp cât suntem pe 2 roți, noi suntem fericiți.

  7. Scopuri. În privința ciclismului putem exersa stabilirea de obiective, care odată ce au fost atinse, ne îmbunătățesc starea de bine și ne aduc un plus de vitalitate. Ce mai, ne fac să ne simțim bine. Indiferent de dimensiunea obiectivului stabilit, vom da un sens mersului pe bicicletă.

  8. Senzații tari. Unul dintre atributele mai multor sporturi este căutarea de oportunități care să îți creeze senzații tari, cu alte cuvinte acea adrenalină. Cercetările arată că, activitatea fizică este văzută ca o activitate de realizare a nevoilor noastre de a fi excitat, plin de viață și aventură. Ciclismul ne oferă astfel de senzații atunci când facem o coborâre rapidă, un sprint în mulțime sau trecerea peste un bolovan.

  9. Rezultate. Starea de bine este dată de 5 factori: emoțiile pozitive, angajamentul, relațiile, scopul vieții și realizările. Ciclismul este o sursă nesfârșită de obținere a rezultatelor. Fie că vorbim de KOM-uri pe strava, de satisfacțiile generate de o cursă lungă, de experiența Everest sau îndeplinirea unor obiective personale, ciclismul este întotdeauna recompensat.

  10. Flow-ul/Angajamentul. Flow-ul este o stare mentală de acțiune în care o persoană performează în activitate  prin focus, implicare deplină și bucuria/pasiunea desfășurării activității. În esență flow-ul se caracterizează printr-o absorbție completă în ceea ce faci. Ciclismul presupune un flow, un angajament în care nu simți că e o pierdere de timp.

  11. Optimism. Optimiștii sunt acele persoane care au sentimentul că, în viitor se vor întâmpla lucruri bune și că acesta va arăta luminos. Optimiștii sunt mai fericiți decât cei care se tem în legătură cu viitorul. Deoarece cicliștii sunt orientați spre rezultat, recunoscători și angajați în acest sport, ei privesc mai departe către o nouă tură și sunt optimiști că o vor face.

  12. Puncte forte. Pentru a trăi împliniți și cu un scop în viață, noi avem nevoie de a ne exploata tot ceea ce avem mai bun în noi, și să îmbrățișăm cât mai multe experiențe legate de iubire, muncă și joacă. Dacă iubești ciclismul cu siguranță vei identifica punctele tale forte, vei trage cât de mult poți, în timp ce prietenii tăi se plâng de dureri de picioare.

  13. Refacerea. Adevarata recreere este refacerea. Deși mersul cu bicicleta aparent te poate epuiza, în același timp te bucuri și de refacere. După cursă vei dormi mult mai bine, iar starea fizică și mentală va fi de zile mari după aceste plimbări.

  14. Scop. De cele mai multe ori ciclismul poate facilita contribuția la un scop mult mai mare decât cel stabilit de tine. Poți participa la evenimente de susținere a unor acțiuni caritabile, iar apartenența la un grup îți oferă mult mai multe oportunități. Având scopuri mult mai mari în viața noastră, ne ajută să avem un sens și în cele din urmă să avem o viață fericită.

Emoții pozitive. Dacă orientarea noastră către ciclism este una sănătoasă, atunci vom simți o multitudine de emoții pozitive, precum: bucuria, mulțumirea, realizarea, calmul, liniștea, încrederea, puterea, excitarea, fericirea, libertatea. Este clar, ne vom simți extraordinar pe bicicletă!

Scrie un comentariu
Scrie un raspuns
Te rugam logheaza-te pentru a posta un comentariu.

Setari

Vezi mai multe produse.
No produts were found.

Meniu

Creati un cont gratuit pentru a salva produsele dorite.

Sign in